معاون رئیس جمهور درآیین افتتاحیه اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدلسازی و فناوریهای جدید در مدیریت آب؛
ایران در مهندسی آب جزء کشورهای پیشرو در دنیا است
به گزارش روابط عمومی و اطلاعرسانی دانشگاه بیرجند، دکتر علی سلاجقه روز سهشنبه 2 اسفند 1401 با حضور وبیناری در مراسم افتتاحیه اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدلسازی و فناوریهای جدید در مدیریت آب که در دانشگاه بیرجند برگزار شد، بر لزوم مدیریت و استفاده از آبهای سطحی تأکید کرد و افزود: حق آبههای محیط زیستی یک تکلیف قانونی است که بعد از آب شرب، باید حقآبهها را ارائه کنیم اما عملا این اتفاق نمیافتد.
وی اظهار داشت: آب یکی از اجزای اصلی محیط زیست است و امروز به فناوریهای جدید در حوزه مدیریت آب نیاز داریم.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: وقتی استفاده از فناوریهای نوین مطرح میشود جوانان دلسوز زیادی که عِرق ملی دارند به ما مراجعه میکنند تا مسائل کشور را حل کنند و بدون توجه به منافع شخصی باید برای استفاده از اندیشههای نو جوانان که میتواند راهگشا باشد، احترام قائل باشیم.
وی گفت: مدیریت جامع حوزه آبخیز باید مبنای همه سیاستگذاریهای کلان کشور قرار گیرد و آن را به عنوان اصل کلی برای کشور بپذیریم، وقتی این موضوع به عنوان راهبرد در کشور مطرح میشود در مقابل اندیشههای بزرگ مقاومتهای بزرگی هم رخ میدهد ولی اگر مقاومتها همراه با استدلال باشد همه با ما همسو میشوند که این اتفاق هنوز در کشور نیفتاده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همه تلاشها و فعل و انفعالات در یک حوزه آبخیز کشور به عنوان حوزه مولد آب است اما متأسفانه به محل تولید آب نگاه نکردیم و همیشه از نگاه استحصال، مصرف و در نهایت بازچرخانی به حوزه آب نگاه شده در حالی که مدیریت جامعه حوزه آبخیز تمامی اجزای یک اکوسیستم و منطقه زیستگاهی زنده را در کنار هم میبیند و باید به این مساله توجه ویژه داشته باشیم.
وی گفت: در طبیعت منابع آب به درستی چینش شده است به طوری که تالابها در پایینترین حوضه آبریز قرار گرفته و سلامت حوزه آبخیز را انعکاس میدهند، آنچه در حوزه آبخیز اتفاق میافتاد را به لحاظ کمیت و کیفیت نشان میدهد.
دکتر سلاجقه تأکید کرد: ما باید همه ظرفیتهای آبی و انواع آبهای کشور را شناسایی و براساس آن نقشهسازی کنیم همچنین آمادگی داشته باشیم از هر کدام روشهای استحصال آب و استفاده از روشهای دانش بنیان امروزی استفاده کنیم.
معاون رئیس جمهور افزود: اگر به پیشینه تمدنی خود نگاه کنیم در آموزههای دینی هم آب موضوع بسیار مهمی بوده و دانش بومی کشور ما سرشار از تجارب اندیشهها و افکار بسیار خلاقانه است.
وی گفت: از ابتدای دهه ۴۰، مدیریت بهرهبرداری از منابع آب کشور وارد مرحله جدید شد، سدهای مخزنی پرآب مانند کارون، سفید رود، زاینده رود و کرج ایجا شد و شبکههای آبیاری بزرگ مقیاس در کشور رخ داد بنابراین بهرهبرداری از منابع آب توسعه یافت.
دکتر سلاجقه با بیان اینکه هر سال بیش از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی و زیر زمینی در کشور برداشت میشود افزود: همچنین با احداث بیش از ۱۹۴ سد مخزنی حدود ۵۲ میلیارد مکعب آبهای سطحی استحصال میشود و بر این اساس ۳.۲ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی تحت پوشش شبکه آبیاری قرار گرفته است.
وی با اشاره به موضوع استفاده از منابع آبی کشور به عنوان یکی از عناصر محیط زیست اظهار داشت: وقتی آب به عنوان یک موضوع انتزاعی نگاه میشود نتیجه آن مشکلاتی از جمله افت سفرههای زیر زمینی و ایجاد مشکل برای آب شرب است که امروز در کشور اتفاق افتاده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اکنون دوران شرکتهایی که به آب صرفاً نگاه صنعتی دارند، گذشته است و برخورد با طبیعت به صورت سختافزاری جای خود را به شیوه نرمافزاری داده است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه هر سال بیش از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی و زیر زمینی در کشور برداشت میشود افزود: همچنین با احداث بیش از ۱۹۴ سد مخزنی حدود ۵۲ میلیارد مکعب آبهای سطحی استحصال میشود و بر این اساس ۳.۲ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی تحت پوشش شبکه آبیاری قرار گرفته است تصریح کرد: در حوزه مدیریت منابع کشور باید خرد جمعی اتفاق بیفتد زیرا این روزمرگی در تراز مدیریت منابع آب کشور نیست و همه متخصصان و کارشناسان در این حوزه باید دلسوزانه برای کشور برنامه داشته باشند.
وی افزود: کشور ما در تمامی مناطق حتی ایران مرکزی که تمدن خیز بوده است با حداقل آب، تمدنهای بزرگی را به جامعه بشری تحویل داده و توانسته با این شرایط کنار بیاید و هارمونی مناسب برای حفظ و همیاری با طبیعت ایجاد کند.
ایران در مهندسی آب جزو کشورهای پیشرو در دنیا است
وی گفت: ایران در مهندسی آب جزو کشورهای پیشرو در دنیا است که همواره سازگاری با آب را داشتهایم اما اکنون اتفاقات دیگری میافتد که باید برای آن چارهاندیشی کنیم لذا باید نگاهها و شیوهها در جامعه آب کشور عوض شود و به موضوع آب به عنوان یک مقوله انتزاعی فکر نکنیم زیرا آب یکی از اجزای اکوسیستم و ارکان محیط زیست است و ادامه این روند تجربه موفقی برای کشور نیست.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: باید هرچه سریعتر اکنون که در میانه شرایط تغییر اقلیم و خشکسالی قرار گرفتیم، طرحی نو اجرا کنیم.
وی با اشاره به اینکه لایحه قانون جامع آبخیزداری کشور در دستور کار دولت سیزدهم است گفت: باید در راستای برنامه هفتم توسعه همه اساتید و پژوهشگران با توجه به فناوریهای جدید، دولت را در تدوین این لایحه کمک کنند.
اولین همایش بینالمللی و دومین همایش ملی مدلسازی و فناوریهای جدید در مدیریت آب با حضور جمعی از متخصصان و پژوهشگران در دانشگاه بیرجند آغاز به کار کرد و تا فردا سوم اسفند ادامه دارد.
در ادامه این مراسم دکتر لامعی، رئیس دانشگاه بیرجند با خیرمقدم به اندیشمندان و فرزانگان حاضر در آیین افتتاحیه این همایش علمی فاخر، ابراز امیدواری کرد که این نشستها از جنبه نظری خارج شود و به بعد کاربردی و عملی منتهی گردد و زمینه تعامل هرچه بیشتر دانشگاه با جامعه را فراهم نماید. وی به باور همگانی که آب اساسیترین الفبای زندگی است اشاره کرد و افزود: این آیت الهی و برکت زندگی را باید قدر بدانیم. وی با برشمردن اهمیت و نقش بنیادین آب براساس آیات قرآن و احادیث، گفت: حضرت باریتعالی در کنار ترغیبها و تشویقها به بعد انذار و تهدید و هشدار نیز در قرآن کریم اشاره فرموده است. وی ابراز امیدواری کرد این نشست با نگاه ویژه تعامل هرچه بیشتر و. بهتر دانشگاه با جامعه را فراهم کند. وی با تأکید بر احیای فناوری سنتی در خراسان جنوبی تأکید کرد.
در ادامه این مراسم دکتر مهدی ضرغامی، مدیرکل دفتر توسعه اثربخشی و اثرگذاری سرآمدان و نخبگان و دکتر بنفشه زهرایی، دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی و مهندس ضیاء الدین ایزدخواهی، نماینده شرکت میراب به عنوان سخنرانان کلیدی این همایش سخنرانی کردند.